1 Haziran 2016 Çarşamba
17 Mayıs 2016 Salı
AMİLLİ TAKIM TARİHÇESİ
AMİLLİ TAKIM TARİHÇESİ Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulmasının ardından Yusuf Ziya Öniş başkanlığında ilk Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı'ndaki Letafet Apartmanı salonunda yapılan toplantıda 'Futbol Hey'et-i Müttehidesi' adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA'ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi olmuştur. FIFA üyesi Türkiye, ilk milli maçını Cumhuriyetin ilanından üç gün önce oynadı. 26 Ekim 1923 tarihinde İstanbul Taksim Stadı'nda Romanya'yla oynanan bu maç 2-2 sonuçlandı. Romanya karşısında 1-0 mağlup duruma düşen Millilerimiz, Zeki Rıza Sporel'in 32 ve 50'inci dakikalarda attığı iki golle öne geçmeyi başardı. Romanya'nın ikinci golüyle maç 2-2 berabere biten maçta Romanya'ya 2 gol atan Zeki Rıza Sporel, A Milli Takım'ın ilk golünü atarak tarihe geçti. Milli Takım, 17 Haziran 1924'te oynadıkları Finlandiya maçında ilk galibiyeti elde etti. Helsinki'de Helsingfors Stadı'nda oynanan maçta Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, 4 golüyle Finlandiya ağlarını havalandırarak adını altın harflerle tarihe yazdırdı. Ardından gelen dönemde Milli Takım'ı 1924 Paris Olimpiyatları'na hazırlaması için İskoçya'dan Billy Hunter getirtilmiştir. Hunter, Türk futbolculara çağdaş futbolu tanıtan ve sistemli bir şekilde çalıştıran ilk teknik adam olmuştur. Yine 1924 Paris Olimpiyatları'nda Çekoslovakya'yla oynanan ve 5-2 kaybedilen maç, kayıtlara Milli Takım'ın yurtdışındaki ilk maçı olarak geçmiştir. |
ALTINORDU FK TARİHİ
KURULUŞ DÖNEMİ
Altınordu Spor Kulübü, İzmir'de 26 Aralık 1923 tarihinde kuruldu. Renkleri, kırmızı-laciverttir. Kırmızı kan, lacivert ise çeliği ifade eder. Kulübün kurucuları Süleyman Ferit Bey (Eczacıbaşı), Ahmet Şerafettin Bey, Kemal Kamil Bey (Aktaş), Edip Berkant Bey, Eczacı Sermet Bey, Numanzade Ali Rıza Bey, Muallim Mehmet Rıza Bey, Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey, Katip Selami Bey, Cerrah Necipzade Ali Bey ve Eczacı Rıza Bey'dir. Türkiye Cumhuriyeti'nun kurulmasının ardından Kurtuluş Savaşı nedeniyle duran spor faaliyetleri yeniden canlanmış, Karşıyaka (1912) ve Altay'ın (1914) yanına Eşrefpaşa'da Altınay, Mısırlı Caddesi'nde (Şimdiki Hatay Caddesi) ise Sakarya kulüpleri eklenmişti. İzmir'in en köklü ailelerinin bulunduğu Basmane-Tilkilik-Namazgâh semtlerinde ise herhangi bir spor kulübü kurulamamıştı. Semt gençlerinden Mustafa (Balöz), Hüseyin (Yurdakul) ve Mehmet Hancıoğlu’nun (Hoca Mehmet) girişimleri ve semt sakinlerinden Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey aracılığıyla bu bölgede de bir spor kulübü kurulması fikri, Ragıp Paşa Kıraathanesi'nde toplanan semtin diğer büyüklerine anlatıldı. Herkesin hemfikir olması üzerine konu Hacı Hasanzade Ethem ve Doktor Cevdet Fuat Beyler tarafından Süleyman Ferit Bey’e de anlatıldı. Süleyman Ferit Bey, Tilkilik-Hatuniye-Namazgah ve İkiçeşmelik semtlerinin yabancısı değildi. Köklü İzmirlilerin oturduğu bu semtleri ve insanlarını iyi tanıyor, içlerinde Kuvayi Milliye yıllarında kader birliği yaptığı insanların olduğunu biliyordu. Arkadaşlarına hemen bu işin yapılması gerektiğini anlattı ve ardından da Vilayet Mektubi Kalemi'nden cemiyet nizamnamesi örneğini sağlayarak çalışmalarına başladı.
ALTINORDU İSMİNİN BULUNMASI
En önemli adım, kulübün ismiydi... Hemen her gün, isim üzerinde önemli tartışmalar yapıldı. Düşman denize dökülmüş, vatan kurtulmuş, kahraman ordumuz büyük bir zafer kazanmıştı. İşte bu muhteşem tabloya yakışır bir isim aranıyordu. İlk akla gelen Zafer, Hilal ve Kurtuluş isimleri üzerinde duruldu. Her toplantıda başka isimler masaya yatırılıyordu. Bunlar arasında Göktürk ve Sakatürk isimleri ağırlık kazanmaya başlamıştı. Toplantıda bulunanlardan Muallim Mehmet Rıza Bey, Göktürk isminde ısrar ediyordu. Toplantıyı idare eden Süleyman Ferit Bey (Eczacıbaşı), “Ben de bir Türk ismi buldum, Yine büyük bir Türk İmparatorluğu olan Altınordu ismini kulübün adı yapalım” fikrini orntaya attı. Ve bu teklif hiç itirazsız kabul edilerek kulübün ismi Altınordu olarak kabul edildi. Süleyman Ferit Bey ise Altınordu’nun hem isim babası, hem de kurucu başkanı oldu.
KARSIYAKA SK TARİHİ
KURULUŞ
İttihat ve Terakki Partisi’nin İkinci Meşrutiyet’i ilan ettiği 1908 yılında Türkiye‘de futbol genellikle yabancılar tarafından oynanmaktaydı. İzmir’deki bütün takımlar Rumlar, Ermeniler ve İngilizler tarafından kurulmuştu. Panionios ve Apollon bu takımların önde gelenleriydi. Maçlar azınlıklar arasında oynanmaktaydı ve bu azınlıklar diğer şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de futbola hakim durumdaydılar. Bu tarihte Kadızade Zühtü Işıl, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin'den oluşan 6 Karşıyakalı genç aralarında para toplayarak satın aldıkları futbol topuyla Rus asıllı Karşıyakalı bir aileye ait olan boş bir arsada futbol oynamaya başladılar.
İttihat ve Terakki Partisi’nin İkinci Meşrutiyet’i ilan ettiği 1908 yılında Türkiye‘de futbol genellikle yabancılar tarafından oynanmaktaydı. İzmir’deki bütün takımlar Rumlar, Ermeniler ve İngilizler tarafından kurulmuştu. Panionios ve Apollon bu takımların önde gelenleriydi. Maçlar azınlıklar arasında oynanmaktaydı ve bu azınlıklar diğer şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de futbola hakim durumdaydılar. Bu tarihte Kadızade Zühtü Işıl, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin'den oluşan 6 Karşıyakalı genç aralarında para toplayarak satın aldıkları futbol topuyla Rus asıllı Karşıyakalı bir aileye ait olan boş bir arsada futbol oynamaya başladılar.
Bu arsada futbol oynadıklar bir gün yağmurun çiselemesi
üzerine bir zeytin ağacının altına sığınan gençler,azınlıkların futbol
sahasındaki egemenliğine başkaldırı hareketi olarak kendi kulüplerini kurmaya
karar verdiler ve 1 Kasım 1912 (1328) tarihinde Karşıyaka Muaresei Bedeniye Kulübü'nü
yani bugünkü adıyla Karşıyaka Spor Kulübü'nün kuruluşunu gerçekleştirdiler.
Kuruluş aşamasında altı genç ile birlikte Hüsnü Tonak, Tahir Bor, Fevzi Fikri
Altay ve Sezai Çullu'da yer almıştır. Bu tarihten 1914'te Altay'ın kuruluşuna
kadar Karşıyaka, İzmir'deki tek Türk spor kulübü idi.
Karşıyaka’nın tarihindeki ilk on biri Kaptan Raşit
Kadızade, Suat Karşıyaka, Refik Civelek, Kaleci Salih, Çakır Kemal, Örnekköylü
Hüseyin, İtalyan Hanri Barter, Kemal Paşalı Sarı Ali, Muharrem Hüsamettin ve
Zühtü Işıl’dan oluşmaktaydı. Kurulan bu takım, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'na kadar yabancılarla birçok
çekişmeli maç oynamıştır.
Karşıyaka Spor Kulübü, kuruluşundan Kurtuluş Savaşı’na
kadar geçen sürede hiçbir maçta yenilmemiş, İtalyan ve Yunan şampiyonlarını
birçok kez yenerek bu kulüplerin kapatılmasına sebep olmuştur.
Karşıyaka Kulübü'nün bir numaralı üyesi ve kurucusu
olan Kadızade Zühtü Işıl, I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele'de 8 yıl birçok cephede savaşmış,
hatta Filistin cephesinde
“Kanal Harekatı” sırasında İngilizler'e esir düşmüştür.
Kurtuluş Savaşı yıllarında İzmir'in çoğunluğunu Rum, Fransız ve
diğer yabancılar oluştururken, Karşıyaka ise Türklerin yoğun yaşadığı bir
yerleşim birimiydi. Bugün için söylenen "Biz Karşıyakalıyız" ifadesi
de Türklerin Anadolu'ya geçerken kendilerini tanıtmak için kullandığı bir
parolaydı. Bu parola ile "Biz Türküz" denilmektedir.
Santrafor olarak oynayan eski Başbakanlardan Adnan
Menderes'in de bulunduğu takım Kurtuluş Savaşı’na katılarak birçok cephede
savaşmıştır. İzmir’e ilk giren Türk kuvvetleri içinde Karşıyakalı bazı
sporcular da bulunmaktaydı.
Mustafa Kemal Atatürk İzmir'in yeniden
Türk kuvvetlerinin kontrolü altına girdiği gün geceyi Karşıyaka'daki bir köşkte
geçirmiştir.
O yıllarda İzmir’de Göztepe, Altınordu,İzmirspor ve Bucaspor gibi
kulüpler henüz kurulmamıştı. Karşıyaka ile birlikte tek Türk takımı Altay idi. 13 Ekim 1925 tarihinde
kulübü ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk kulübün şeref
defterine şu satırları yazmıştır: "Karşıyaka Spor Kulübü'nde karşı karşıya
bulunduğum gençlik iftihara çok şayandır. Bu gençlik muvacehesinde istikbalin
kuvveti, saadeti ne bariz görülmektedir."
Karşıyaka 1926 yılında
İzmir şampiyonu olmuştur. Bu şampiyonluktan sonra 24 Haziran 1926 tarihinde Atatürk’ün kulübe ikinci ziyareti
gerçekleşmiştir. İsmet İnönü ve Fahrettin
Altay ile kulübü ziyaret eden Atatürk, Karşıyaka Spor Kulübü’nün
cepheden döndükten sonra yeniden kurmuş olduğu takımı ile İzmir Ligi’nde
yabancı rakipleri ile yaptığı mücadele sonucunda hiç gol yemeden şampiyon
olduğunu öğrenmiş ve bunun üzerine kulübün ambleminde ay-yıldız kullanılmasını
istemiştir.
Bu ziyaretinde de şeref defterine şunları yazmıştır:
"Bu defa ki ziyaretimde geçen aylarda masarrıf ve mesai hizmetin kıymetli
asarını gördüm. Teşekkür ve tebrik ederim."
1937'de arasında dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç'in
zorlaması sonucu Yamanlarspor adıyla Bornovaspor'la birleşti. Bu birleşme
1944'e kadar devam etti. 1951-1959 yılları
arasında 8 amatör branşta İzmir şampiyonluğu elde eden Karşıyaka 17 branşta
faaliyette bulunan tek spor kulübüdür.
"Kaf Sin Kaf" ise Osmanlıca'daki "ﻕ ﺱ ﻕ"(K S K)'den gelmektedir.
ESKİ ARMASI
ADANA DEMİRSPOR TARİHİ
KURULUŞ
Kulüp II. Dünya Savaşı sırasında, silah altında bulunan askerler dışındaki gençleri savaşa hazırlama amacıyla çıkartılan Sivil Savunma Mükellefiyeti adı altındaki kanunla, kamu ve özel sektörde 500 kişiden fazla eleman çalıştıran kuruluşların bir spor kulübü kurmaları mecburiyeti neticesinde 1938 yılında TCDD 6. İşletme Bölge Müdürlüğü bünyesi içerisinde temelleri atılan kulübün ilk kurucu üyeleri Eşref Demirağ, Vasfı Ramzan, Hasan Silah, Hikmet Tezel, Feridun Kuzeybay, Seha Keyder, Emin Ersan, Esat Gürkan ve Kenan Gülgün'dür. Adana Demirspor Kulübü futbolun dışında yüzme, sutopu, bisiklet ve güreş dallarına da büyük önem vermiştir.
Kulüp II. Dünya Savaşı sırasında, silah altında bulunan askerler dışındaki gençleri savaşa hazırlama amacıyla çıkartılan Sivil Savunma Mükellefiyeti adı altındaki kanunla, kamu ve özel sektörde 500 kişiden fazla eleman çalıştıran kuruluşların bir spor kulübü kurmaları mecburiyeti neticesinde 1938 yılında TCDD 6. İşletme Bölge Müdürlüğü bünyesi içerisinde temelleri atılan kulübün ilk kurucu üyeleri Eşref Demirağ, Vasfı Ramzan, Hasan Silah, Hikmet Tezel, Feridun Kuzeybay, Seha Keyder, Emin Ersan, Esat Gürkan ve Kenan Gülgün'dür. Adana Demirspor Kulübü futbolun dışında yüzme, sutopu, bisiklet ve güreş dallarına da büyük önem vermiştir.
Adana'nın ilk kulüpleri sayılan İdmanyurdu, Torosspor
ve Seyhanspor dışında yine müessese takımı olan Millî Mensucat ve Adana
Demirspor Kulübü gibi ligi oluşturan takımların katılımıyla Çukurova Ligi
oluşturulmuştur. 1942 yılından 1953 yılına kadar Adana Demirspor Kulübü bölge
şampiyonu olarak gruplara katılmaya hak kazanmıştır. 1947 yılında grup
şampiyonu olmuş, Ankara'da yapılan final karşılaşmalarında Ankara
Demirspor ve Fenerbahçe'nin ardından Türkiye üçüncüsü
olma başarısı göstermiştir. 1951 yılında Balıkesir'de yapılan final
karşılaşmalarında Beşiktaş ve Altay'ın
ardından Türkiye üçüncüsü olmuştur. 1953-54 futbol sezonunda Adana Demirspor
Kulübü Türkiye Amatör Takımlar Şampiyonası finalinde oynadığı Ankara Hacettepe SK takımını Selami Tekkaancı (Füze
Selami) 'nın golüyle 1-0 yenerek Türkiye Şampiyonu olmayı başarmıştır.
1940 yılından 1969 yılına kadar kulüp başkanları TCDD
6. İşletme Bölge Müdürlüğü bünyesinden oluşmuştu. TCDD 6.İşletme Bölge
Müdürlüğü bünyesi dışından ilk başkan Mahmut Karabucak olmuştur.
YENİLMEZ ARMADA
Adana Demirspor Kulübü Yüzme ve Sutopu branşlarında Türkiye'nin en başarılı takımlarından birisidir. 1938 yılında devrin Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray'ın girişimleri ile Adana'da yüzme havuzunun yapılması için karar verilmiştir. Havuzun açılışı ile birlikte 1942 yılından itibaren bölge karması adı altında yarışlara katılan Adana Demirspor Kulübü yüzme ve sutopu takımı, devrin Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Adana Valisi Mukadder Öztekin'in de maddi katkıları, Halil Dalhan ve Mahmut Dalhan kardeşlerin başarılı gençleri Adanademir SK'da toplamaları ve Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük sutopu oyuncusu, takımın ağabeyi, örnek sporcu Muharrem Gülergin'in önderliğinde 17 yıl aralıksız hiç yenilmeden, 22 yılda tek mağlubiyet alarak toplamda 29 defa Türkiye şampiyonu olmuştur. Bu takım İstanbul ve tüm Türkiye'de taraflı tarafsız herkesçe Yenilmez Armada olarak anılmıştır. Özellikle 1955-1970 yılları arasında Türk Millî Yüzme ve Sutopu takımları İstanbul kulüplerinden yapılan bir ya da iki takviyeyle tamamıyla Adana Demirspor Kulübü oyuncularından oluşmuştur. Yenilmez Armada olarak anılan bu takımın kurucusu Muharrem Gülergin ve Cemil Oka'dır.
Adana Demirspor Kulübü Yüzme ve Sutopu branşlarında Türkiye'nin en başarılı takımlarından birisidir. 1938 yılında devrin Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray'ın girişimleri ile Adana'da yüzme havuzunun yapılması için karar verilmiştir. Havuzun açılışı ile birlikte 1942 yılından itibaren bölge karması adı altında yarışlara katılan Adana Demirspor Kulübü yüzme ve sutopu takımı, devrin Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Adana Valisi Mukadder Öztekin'in de maddi katkıları, Halil Dalhan ve Mahmut Dalhan kardeşlerin başarılı gençleri Adanademir SK'da toplamaları ve Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük sutopu oyuncusu, takımın ağabeyi, örnek sporcu Muharrem Gülergin'in önderliğinde 17 yıl aralıksız hiç yenilmeden, 22 yılda tek mağlubiyet alarak toplamda 29 defa Türkiye şampiyonu olmuştur. Bu takım İstanbul ve tüm Türkiye'de taraflı tarafsız herkesçe Yenilmez Armada olarak anılmıştır. Özellikle 1955-1970 yılları arasında Türk Millî Yüzme ve Sutopu takımları İstanbul kulüplerinden yapılan bir ya da iki takviyeyle tamamıyla Adana Demirspor Kulübü oyuncularından oluşmuştur. Yenilmez Armada olarak anılan bu takımın kurucusu Muharrem Gülergin ve Cemil Oka'dır.
Adana Demirspor Kulübü, Adana'nın kanallarında yüzme
öğrenip daha sonra havuzun açılması ile millî takım forması giyen 40'a yakın
sporcuyu bünyesinde barındırmıştır.Bu sporcular yüzmenin her branşında ve her
mesafede sayısız Türkiye rekorları kırmışlardır.Manş Denizi'ni
birçok ülkenin sporcuları yüzerek geçmiştir. Ancak rekor Adana Demirspor Kulübü
sporcusu Erdal Acet'indir. Manş'ı
ilk denemesinde hem de 9 saat 2 dakikalık derecesi ile rekor kırarak geçen Erdal Acet ayrıca
8 kez düzenlenen Uluslararası
İstanbul Maratonu'nu 5 kez kazanmıştır.
Adana Demirspor Kulübü'nün havuzlardaki başarılarını
devrin federasyon başkanı Fehiman Akdağ şu
sözlerle dile getiriyor:
"Başlarında Muharrem Gülergin gibi müstesna
yaradılışta bir ağabeyleri bulunduğu ve böylesine severek çalıştıkları sürece,
Adana Demirspor Kulübü'nü havuzlarda alt etmek mümkün değildir."
MKE ANKARAGÜCÜ TARİHİ
Kuruluş
Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul çapında maçların yapıldığı
İstanbul Ligi sürmekteyken savunma sanayisinde çalışan işçi futbolcular ile
buralara işçi yetiştiren meslek okullarında okuyan gençler kendi kulüplerini
kurmak için girişimlerde bulunurlar. İmalat-ı Harbiye Mektebinin son sınıf
öğrencilerinden Şükrü Abbas öncülüğündeki Turan Sanatkarangücü ile Agâh Orhan
öncülüğündeki Altınörs İdmanyurdu aynı tarihte, 31 Ağustos 1910 günü
kurulmuştur. İki kulüplü bir birleşmeyle kurulduğu için kulübün kurucu iki
başkanı vardır. Bu başkanlar Kazım Bey ve Hasan Muslihiddin Bey’dir. Daha sonra
birleşecek olan iki takım ilk maçlarını birbirlerine karşı yaparlar. 4 Nisan
1911 günü yapılan maç 0-0 berabere devam eden maç çıkan olaylar nedeniyle
tamamlanamamıştır. Bu dönemde sendikal faaliyette bulunarak işçi haklarını
savunan çevrelerle kulüpler yakın temas halindedir.
Arma
İmalat-ı Harbiye çalışanları tarafından desteklenen ve çalışanların bizzat
oynadıkları Ankaragücü arması da kuruluşu ile örtüşen bir semboldür. İmalat-ı
Harbiye yani günümüz anlamıyla savaş malzemesi üretimi yapan devlet menşeili
kuruluşun adıyla paralel olarak yatık bir mermiden esinlenerek çizilen logo asaleti ve vatanı müdafaayı simgelemektedir. Ayrıca
şehit veren iki takımdan birisi olan Ankaragücü, “Milli Mücadele” yıllarında
ülkeye yaptığı hizmetlerle ön plana çıkmıştır.
Diğer
kulüplerle ilişkiler
Ayrıca kulübün kardeş kulübü de Bursaspor’dur. Bursaspor ve Ankaragücü
taraftarları arasında kurulan ölümsüz dostluğun çok anlamlı bir de hikâyesi
vardır. Ankara’da üniversitede okurken, Ankaragücü taraftarları içinde yer alan
Bursasporlu Abdülkerim Bayraktar’ın Anadolu takımlarının dayanışması
konusundaki örnek davranışı klasikleşir ve 1993′te Abdülkerim Bayraktar’ın
şehit olmasıyla daha da alevlenen örnek dostluğun sonsuza kadar süreceği
vurgulanmaktadır.
ALTAY SPOR KULÜBÜ TARİHİ
SİYAH-BEYAZ GERÇEĞİ
Siyah - Beyaz renkleri Türk futbol tarihinde benimseyen ilk takım Altay Spor Kulübü'dür. Sanıldığı gibi 1903'te kurulan Beşiktaş Jimlastik Kulübü siyah beyaz renkleri kullanan ilk takım değildir. BJK'nin orjinal renkleri siyah ve kırmızı'dır. Altay Spor Kulübü'nün renklerinden siyah Birinci Dünya Savaşı sonrası Türk milletinin yasını, beyaz ise Türk milletinin alnı ak, şerefli mücadelesini simgelemektedir. BJK bu renkleri uzun yıllardan sonra benimsemiştir.
UEFA KUPASI'NDA ALTAY
UEFA Kupası'nda ilk kez mücadele eden Türk takımı Altay'dır.
Aynı zamanda Kupa Galipleri Kupası'na katılan ilk Anadolu kulübü yine Altay
Spor Kulübü'dür. UEFA Kupası ve Kupa Galipleri Kupası'nda 3'er kez, Balkan
Kupası'nda 2 kez ve Inter-Toto Kupası'nda 1 kez olmak üzere, 9 sezon Türkiye'yi
Avrupa'da temsil etmiştir. 1918 yılında Altay, İtalyan kulübü Garibaldi'ye
karşı yaptığı karşılaşmayı 10 - 0 gibi bir skorla kazanınca buna çok sinirlenen
İtalyan General Konsolosluğu, Garibaldi Futbol Kulübü'nün faaliyetine son
verir.
GALATASARAY SK TARİHİ
KURULUŞ AMACI
"İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak. Türk olmayan takımları yenmek."
ALİ SAMİYEN
RENKLERİN ÖYKÜSÜ
Bu renklerin öyküsünü Ali Sami Yen'den dinleyelim:
"İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak. Türk olmayan takımları yenmek."
ALİ SAMİYEN
RENKLERİN ÖYKÜSÜ
Bu renklerin öyküsünü Ali Sami Yen'den dinleyelim:
"Birçok yerleri dolaştıktan sonra, nihayet Bahçekapı'daki Şişman
Yanko'nun dükkanına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri,
vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan
tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını
birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine
benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi
olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor
ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim
de öyle oldu." Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı, söz konusu
renklerin Gül Baba'nın II.Beyazıt'a verdiği sarı ve kırmızı güllerden
esinlendiğini ileri sürer.
GALATASARAY ŞEHİTLERİ
Bugünkü Galatasaray Lisesi'ne girer, ağaçların doğal bir koridor oluşturduğu yoldan ilerlerseniz karşınıza çıkacak olan Mektep binasının ana kapısına ulaşırsınız. İçeriye girin tüm Galatasaraylılar ve Galatasaraylı olmayanlar ve tarihin bir bölümüne tanık olun.
İçerdeki bu taş ve mermer salonda sizi "VATAN" ve
"GALATASARAYLILIK" sevgisi karşılayacaktır. Kapının tam karşısındaki
bölümde yalın olmasına karşın görkemli bir anıtta vatan uğruna şehit düşen
Galatasaray Lisesi öğrencilerinin listesi yer almaktadır.
Bu anıtı gördükten sonra "fazla söze gerek olmadığını" siz de
anlayacaksınız. Salonun, giriş kapısına göre sağ tarafında, Osmanlı
İmparatorluğu'nun 1910 senesi hudutlarını gösteren bir harita, haritanın her
iki yanında ise şehit olan gencecik yurtseverlerin fotoğrafları sıralanmıştır.
Ve haritanın üstünde bir ibare: "Galatasaray'ın bu kahraman evlatları, 500
yıllık bu vatan topraklarını kurtarmak için şehid düştüler."
Bu bölümün tam karşısındaki duvarda ise Donanma Mecmuası'nın Ekim 1915
sayısının Spor İlavesi'nde yayınlanmış olan Galatasaray mensubu şehitlerin,
yaralıların ve cephelerde vuruşanların listeleri "Şerefli İdmancılar"
başlığı altında yer alıyor. Bu liste Donanma Mecmuası'nın büyük boyda
yayımlanan haftalık dergisinin "İdman Sütunları" ismi altında verdiği
ilavelerin 118 ve 119. sahifelerinde yayımlanmıştır.
Bu panoların yanındaki bir başka panoda, Devrin en büyük gazetesi Tasvir-i
Efkar'ın 13 Nisan 1913 tarihli ve 725 sayılı nüshasında çıkan resmin ve yazının
bugünkü Türkçe'yle ifadesi bulunuyor: '1913 Balkan Harbine Gönüllü Giden
Galatasaray Talebeleri Hakkında' başlığıyla verilen yazıda, talebeyken savaşa
gidenlerin haberi yer alıyor. Çoğu öğrenciyken gönüllü olarak katıldıkları
savaşlarda şehit olan bu yurtseverler hiçbir zaman unutulmadı.
Ruhları şâd olsun.
BEŞİKTAŞ JK TARİHİ
Ülkemizde spor denince akla futbol gelir ilk başta hiç kuşkusuz, futbol denilince de elbette İstanbul’un üç büyüğü ile Anadolu’nun Trabzonspor’u akla gelir tabiki. Bu yazımızda bu dört büyüğün ilki olan, ligimizin yüzüncü yaşını ilk kutlayanı olan, ülkemizin KARAKARTAL’INI, şanlı Beşiktaş’ını her yönüyle anlatmaya çalışacağız. Acaba Beşiktaş nasıl kuruldu, ismini nasıl aldı, kurucuları kimlerdir, renkleri nereden geliyor ve ne anlam taşıyor, simgesi neden kartaldır, en çok iz bırakan başkanlar, teknik direktörler, futbolcular kimlerdir? İşte tüm bu soruların cevabını bulabileceğiniz yazımız.
1902 sonbaharında Beşiktaş Serencebey Mahallesi’nde, o
zamanın Medine Muhafızı olan Osman Paşa’nın konağının bahçesinde, 22 kişilik
genç grup, haftanın bazı günlerinde toplanıp jimnastik hareketleri yapmaktaydı.
Başta Osman Paşa’nın oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket ile mahellenin
gençlerinden Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazımnazif, Cemil Feti ve
Şevket Beyler’in aralarında bulunduğu gençlerin ilk ilgilendikleri spor
branşları, özellikle barfiks, paralel, güreş, halter, aletli ve aletsiz
jimnastikti. O sıralarda siyasi hareketler dolayısıyla her türlü toplanmadan
ürkerek hafiyeler dolaştıran 2. Abdülhamit’in adamları Serencebey’deki bu
toplanmaları haber alınca, spor yapan gençler bir baskınla karakola götürüldü.
Bu sporcu gençlerin bir kısmının saray erkanına yakın olması, ayrıca o
dönemlerde kötü gözle bakılan futbol oynamadıkları ve sadece beden hareketleri
yaptıklarını belirtmeleriyle gergin durum yumuşadı. Hatta saray çevresinden
Şeyhzade Abdülhalim bu sporcuları destekledi ve sık sık antrenmanları
seyretmeye başladı. Ünlü boksör ve güreşçi Kenan Bey de antrenmanlara gelerek
güreş ve boks hareketleri göstermeye başladı.
1903 Mart’ında ise özel bir izinle Bereket Jimnastik
Kulübü kuruldu. 1908′de Meşrutiyet’in ilanıyla sportif hareketler biraz daha
serbestlik kazandı. 31 Mart 1909′daki siyasi olaylardan sonra Edirne’de bulunan
Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, Hareket Ordusu ile İstanbul’a geldi. Siyasi
olaylar yatıştıktan sonra iyi bir eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta
güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey’de jimnastik yapan
gençleri bularak birlikte spor yapma fikrini kabul ettirdi. Fuat Balkan, Ihlamur’daki
evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı ve Bereket Jimnastik Kulübü’nün adı
Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. Böylece jimnastik,
güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda tutulduğu güçlü bir spor kulübü
meydana geldi. Fuat Bey’in arkadaşları Refik ve Şerafettin Beyler de iyi birer
eskrimciydi.
Bu arada Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in
teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, 13 Ocak 1910 tarihinde tescil
edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Semtin gençlerinin bu spor kulübüne ilgisi
büyüdü ve spor yapan üyelerin sayısı bir anda 150′ye yükseldi. Kulübün merkezi
de Ihlamur’dan Akaretler’de 49 numaralı binaya taşındı. Bir süre sonra bu bina
da küçük gelince, yine Akaretler’de 84 numaralı binaya geçildi. Bu binanın
arkasındaki bahçe de bir spor sahası haline getirildi.
FENERBAHÇE SK TARİHİ
FENERBAHÇE SK |
Takvim yaprakları 1907 yılını göstermekteyken II. Abdülhamit devrinin son günleri yaşanmaktaydı. Saltanatının son zamanlarını yaşayan II. Abdülhamit'in rejimi her alanda etkisini yitirmeye başlamıştı. Bu azalma futbola da yansımıştı. Artık Türk gençleri de futbol oynamaya başladı.
Bu durumdan yararlanan Kadıköylü gençlerden, Hariciye Nazırı Asım ve Server Paşa’ların torunu Londra Sefareti Başkatibi Nuri Bey’in oğlu Ziya Bey ile Harekat Ordusu Feriki Şevki Paşa’nın oğlu Ayetullah Bey ve de ünlü edebiyatçı Sami Paşazade Sezai Bey’in yeğeni Enver Necip (Okaner) Bey, Necip Bey’in Moda Başpınar Sokak 3 numaralı evde yaptıkları görüşme neticesinde kuracakları takım hakkında fikir yürütüyorlardı. Görüşmeler sonucunda maddi destek sağlayan devrin zenginlerinden Saint Joseph mezunu Mühendis Nurizade Ziya Bey’e kulübün kurucu başkanlığı, Osmanlı Bankası memurlarından Ayetullah Bey’e katiplik görevi, Bahriye Subayı Necip Bey’e de kaptanlık ve veznedarlık görevi verildi.Yine görüşmede varılan fikir birliği ile de; kuracakları kulübün adını oturdukları semtten esinlenerek Fenerbahçe yapacaklar, armalarını Fenerbahçe Burnu’ndaki ışık saçan fenerden, formalarındaki renkleri ise Fenerbahçesi’ndekipapatyaların kıskançlık ve temizlik sembolü olan renklerinden yani sarı ile beyazdan alacaklardı.
Kulübün kadrosu semtteki gençlerden oluşturulmuştu. 1908 yılında İkinci Meşrutiyet'in ilanı ile tanınan dernek kurma serbestliği İstanbul’da birçok Türk kulübünün kurulmasına vesile oldu. Kulüp sayısındaki artış İstanbul’da yeni bir ligin kurulması ihtiyacını doğurdu. Bu nedenle de o dönemlerde ülkede resmi tatil günü olan Cuma günleri oynanacak bir lig olan, Cuma Ligi adıyla yeni bir lig kuruldu.
Kulüp kuruluşunda sarı-beyaz olan renklerini 1909 sonbaharında sarı-laciverte çevirmiştir. 1909-1910 sezonuyla birlikte de İstanbul Futbol Ligi'ne katılmıştır. Fenerbahçe–Galatasaray kulüpleri arasındaki ezeli rekabet, ilk defa 17 Ocak 1909 tarihinde Galatasaray Lisesi öğrencilerinin takımı ile, yeni kurulmuş bir semt takımı maçı şeklinde başlamıştır. Bu tarihten itibaren de o dönemlerdeki İstanbul futbolundaki şampiyonluklar genelde bu iki Türk takımı arasında paylaşılmıştır.
1910 yılında Kuşdili Kulübü'nün kulüp bünyesine katılımıyla Fenerbahçe kürek, avcılık, kriket ve tenis sporlarına sahip olmuştur.
Kadrosunu gençlerle güçlendiren bu Fenerbahçe 1911-1912 liginde hiç yenilmeden şampiyon oldu. Şampiyonluğun en önemli yanı ise, Fenerbahçe’nin bu şampiyonluğu ile İngiliz ve Rum takımlarının şampiyonluklarının tamamen sona erdirmesi ve bu tarihten itibaren de Türk futbolunda şampiyonlukların artık Türk takımlarının olmasıydı. Bu şampiyonluk, kulübün itibarını bir anda yükseltti, imkânlarını arttırdı. Altıyol’da bir kulüp lokali kiralandı, lokalin açılışı ile üye sayısı çoğaldı. Bu arada futbol dışında diğer spor dallarında da faaliyet gösterilmesine başlandığından, aynı yıl Fenerbahçe Futbol Kulübü adı, Fenerbahçe Spor Kulübü’ne dönüştürüldu.
Kulübün kuruluş günü olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın kulübü ziyaret tarihi olan 3 Mayıs kabul edilir.
Kuruluş amacıKulübün amacı kuruluş tüzüğünün 2. ve 3. maddelerin şu şekilde belirtilmiştir: "Kulübün takip ettiği amaç: Memlekette bedenî ve fikrî terbiyenin yayılmasını sağlamak. Vatan gençlerini vatanın korunmasına, zorluklara ve askerî seferberliklere hazırlamaktır."
"Kulüp, özellikle askerî beden eğitimlerinin yapılması, millî oyunların yaygınlaştırılması ve disiplinli bir hâlde geliştirilmesiyle uğraşacak. Kaybolan tecrübelerin kazanılmasına uygun amatör şubeler kurulması ve açılmasına çalışacaktır."
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)